- Deciziile legate de alegerea unui mod de viață sănătos includ evitarea expunerii copilului la fumul de țigară, sprijinirea acestuia pentru a practica în mod constant și moderat exercițiul fizic, respectarea unei alimentații sănătoase și protejarea acestuia de expunerea excesivă la soare.
- Dieta – echilibrată, care să acopere nece-sarul caloric, naturală. Nu se recomandă diete restrictive (de exemplu dieta vege-tariană sau dieta fără lapte). Adesea copiii bolnavi își pierd pofta de mâncare. Este de dorit a li se servi mâncărurile preferate; copiii nu vor fi forțați să mănânce atunci când le este greață, nu vor fi amenințați sau pedepsiți dacă nu pot mânca. Se poate face rabat de la regulile severe de educație – copilul poate mânca la televizor sau împreună cu prietenii. Tratamentul poate modifica simțul gustativ, de aceea copilul poate fi lăsat să potrivească singur gustul mâncării (sărat, dulce, acru, chiar ușor picant).
- Exercițiile fizice ușoare, plimbări, exerciții yoga. Copilul nu poate face de obicei efort fizic intens, sport de echipă. Chiar stând în pat, copilul poate executa regulat, contracții (încordări) ritmice ale unor grupe musculare (contracții izometrice) care au darul de a menține tonusul muscular.
- Mediul confortabil – asigurat în cursul terapiei în scopul scăderii anxietății (culori blânde, postere-fotografii plăcute, muzică, TV, jocuri video, aromaterapie, jucăria, cartea sau alte obiecte favorite). Atunci când aceasta nu este necesară din punct de vedere medical, se recomandă a se evita izolarea, care duce la depresie. Sunt benefice psihoterapia, tehnicile de relaxare, masajul.
- Contactul social – Copilul ar trebui să păstreze legătura cu prietenii și colegii săi de școală, cât mai mult cu putință. Este posibil ca unii dintre prietenii, rudele etc. copilului bolnav să se îndepărteze de acesta, fapt care îi poate provoca dezamăgirea (mai ales în cazul adolescenților).
Aceasta nu înseamnă în mod obligatoriu că acelor prieteni, rude etc. nu le pasă de soarta copilului bolnav; de cele mai multe ori există posibilitatea ca aceștia pur și simplu să nu știe cum să reacționeze sau ce să spună. La solicitarea părintelui, psihologul, asistentul social sau organizația de suport pentru pacienți poate contacta sau vizita instituția unde este școlarizat copilul pentru a explica profesorilor și colegilor diferite aspecte legate de diagnosticul acestuia.
- Informarea copilului cu privire la starea sănătății sale – Atunci când acest lucru este posibil, copiii mai în vârstă ar trebui implicați în procesul de administrare a tratamentului. Informațiile privind tipul specific al cancerului de care suferă și efectele pe care acesta le poate avea ar trebui explicate în cuvinte potrivite pentru nivelul de vârstă al copilului. Însă atunci când cancerul afectează copiii de vârstă mică – sugari sau copii sub vârsta de 4 ani – a le spune că sunt “bolnavi” și că au nevoie de “medicamente” pentru a se face mai bine este, de cele mai multe ori, o explicație suficientă. Cu privire la acest aspect, este important de reținut că scopul este acela de a preveni frica pe care o poate declanșa neînțelegerea de către copil a ceea ce i se întâmplă.
- Starea psihologică a copilului bolnav
Copiii pot simți o gamă întreagă de emoții. Așteptările familiei cu privire la manifestarea de către copilul bolnav a unei stări de fericire sau a unei atitudini extrem de pozitive pot pune o presiune foarte mare asupra acestuia, mai ales a celui aflat la vârsta adolescenței. Tinerii pot simți o constrângere emoțională de a fi la inălțimea așteptărilor, fiind posibil ca ei să perceapă acest lucru ca pe o povară asupra lor. Este deosebit de important ca cei din jurul adolescentului bolnav să îi asigure un mediu în care acesta să se simtă respectat și sprijinit și în care să poată adresa întrebari și să poată vorbi în mod sincer despre sentimentele sale. - Uneori este mai simplu pentru adolescenți să discute cu cineva din afara familiei. Acest lucru este posibil prin intermediul programului POȚI ȘI TU! desfășurat de Clubul Temerarii. În cadrul acestui program, tineri care au trecut cu bine prin experiența tratamentului pentru o formă de cancer sunt disponibili pentru a oferi sprijin și prietenie celor care sunt în prezent supuși tratamentului oncologic. Ei pot fi contactați la adresa de e-mail: temerarii@thelittle-people.org