Măduva osoasă este țesutul care formează sângele, situat în interiorul unora dintre oase (oasele late), ea fiind țesutul bolnav în cazul leucemiilor și cel mai afectat de chimioterapie.
Celula mamă, din care se vor dezvolta celulele normale din sânge se numește celulă stem hematopoietică (CSH). Celulele stem hematopoietice sunt elementele de care măduva osoasă are nevoie pentru a produce celule sanguine. Celulele stem hematopoietice sunt cele care sunt de fapt transplantate atunci când vorbim de transplantul de măduvă osoasă.
Transplantul de celule stem hematopoietice (TCSH) este o procedură terapeutică prin care se administrează celule stem unui pacient, în intenția de a înlocui, parțial sau total, sistemul care produce sângele.
În oncologie transplantul de măduvă osoasă sau de celule stem hematopoietice este indicat în câteva tipuri de tumori care nu pot fi vindecate prin terapie citostatică sau care au recidivat.
Tehnica constă în administrarea de citostatice în doze mari, care distrug măduva osoasă a pacientului, care este înlocuită ulterior de altă măduvă osoasă, provenită de la un donator compatibil.