Se va face o igienă corporală zilnică a copilului (spălare, ștergere cu un burete umed, cu șervețele de igienă corporală, etc.). Hainele vor fi curate, de asemenea lenjeria de pat, noptiera, pardoseala. Se vor tăia unghiile o dată pe săptămână, cu atenție să nu se producă leziuni.
Persoana care însoțește copilul va fi atentă la igiena personală, la spălarea frecventă a mâinilor, la spălarea alimentelor (fructe) și a veselei.
Se vor limita vizitele în salon, mai ales ale persoanelor cu infecții respiratorii. Vizitatorii nu se vor așeza pe patul pacientului. În perioadele în care analizele sunt scăzute (leucocite, trombocite) copilul va purta o mască chirurgicală, va fi pe cât posibil izolat de ceilalți copii, va fi antrenat în jocuri ne-agresive (pentru a evita lovirea, tăierea).
Cum se face igiena bucală/dentară?
- În timpul radioterapiei;
- În perioadele în care valorile analizelor de sânge sunt scăzute;
- Atunci când copilul suferă diferite afecțiuni în zona bucală (afte, arsuri etc.);
Mucoasele (gura, regiunea din jurul anusului, organele genitale) sunt afectate de tratamentul oncologic (chimioterapie și iradiere). La aceste nivele pot apărea iritații, ulcerații uneori grave și extinse, care se suprainfectează cu ușurință.
Prevenirea și tratamentul urmează următorii pași:
- Respectarea unei igiene riguroase;
- Spălarea zilnică cu apă și săpun a regiunii perianale și a organelor genitale;
- Spălarea dinților după fiecare masă,
- Gargara cu apă de gură sau ceai de mușețel;
- Tratament stomatologic în perioadele când aceasta este posibil (între cure sau înainte de instituirea radioterapiei dacă gura este cuprinsă în câmpul de iradiere);
- Se evită alimentele iritante, condimen-tele; pacientul trebuie să bea o cantitate suficientă de lichid pentru ca mucoasa gurii să fie umedă;
- Se vor folosi dezinfectante ale gurii și gâtului, care pot conține și anestezic cu efect local (ex. Faringiosept, Septolele, Trachisan, Tantum verde etc);
- În timpul radioterapiei nu se folosesc pe zona iradiată creme sau soluții care conțin iod (ex. Betadină).
Externarea
Medicul eliberează la externare un document din care rezultă starea pacientului, rezultatele investigațiilor, evoluția bolii și tratamentul primit. În final sunt precizate indicațiile la externare privind dieta, eventual tratament la domiciliu sau investigații ambulatorii, data revenirii la tratament. Un exemplar din biletul de ieșire trebuie să parvină medicului de familie cu care se va păstra o legătură constantă și care trebuie informat perodic despre evoluția pacientului. Medicul de familie este primul solicitat în cazul unor incidente apărute la domiciliu.
Scrisorile medicale
Scrisorile medicale cuprind descrierea evenimentelor care au adus copilul la spital și a celor derulate în cursul internării. Scrisoarea medicală se încheie cu recomandările de îngrijire și tratament la domiciliu. Acestea vor fi luate la cunoștință de părinți și respectate cu strictețe. Un exemplar din scrisoarea medicală trebuie să parvină medicului de familie. Este foarte importantă colaborarea cu medicul de familie care trebuie să cunoască starea pacientului, recomandările de tratament la domiciliu. Trebuie să știți că între perioadele de internare copilul poate prezenta complicații ale tratamentului, ale bolii sau afecțiuni nelegate de boala oncologică. Toate acestea impun prezentarea de urgență la medicul de familie care decide în ce măsură problema poate fi rezolvată la domiciliu sau este necesară reinternarea în spital.