Programul “Speranța nu moare de cancer”
Un program gratuit pentru testarea genetică a copiilor recent diagnosticați cu cancer. Program dezvoltat în vederea îmbunătățirii succesului la tratament.
Pacienții care nu au început protocolul terapeutic sau se află la începutul tratamentului oncologic vor putea beneficia de terapii țintite.
Un singur test analizează majoritatea claselor de mutații genetice care pot apărea în 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer.
Sunt investigate 523 gene pentru mutații punctiforme prin deleţii, duplicaţii sau inserţii și gene de fuziune care implică 1.385 gene.
Cui se adresează programul?
Programul de testare gratuită se adresează tuturor copiilor din România, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați cu orice tip de cancer începând cu luna noiembrie 2022.
Înscrierea în program este condiționată de rezultatul histopatologic care oferă diagnosticul de certitudine și de existența probei de țesut/măduvă la prezentare.
Relevanța rezultatului testării este complet dependentă de corectitudinea diagnosticului.
Care sunt beneficiile testării?
Testul efectuat de specialiștii MedLife reprezintă o șansă în plus la terapii oncologice țintite, iar acest lucru s-ar putea traduce printr-o șansă în plus la viață.
- Acest test identifică majoritatea tipurilor de mutații ce afectează numeroase gene implicate în cancer.
- Sunt evaluați mai mulți biomarkeri, atât cei frecveți, cât și cei mai rari, cu un singur test.
- Rezultatele sunt mai rapide, nefiind necesară testarea etapizată.
- Eliminarea riscului de a rămâne fără material biologic, așa cum se poate întâmpla în cazul testelor care analizează etapizat un număr limitat de mutații.
Cum se face înscrierea?
Înscrierea copiilor în program se poate face prin intermediul unuia dintre părinți, a tutorelui legal sau a medicului curant și presupune două etape:
Etapa 1
Completarea formularului online cu informațiile solicitate și încărcarea documentelor din dosarul medical, care trebuie să cuprindă:
- Anamneza / descrierea medicului curant
- Buletinul histopatologic
- Interpretarea rezultatelor imagistice, dacă există
Cererile vor fi analizate de o echipă medicală în termen de 10 zile lucrătoare.
Etapa 2
Pacienții care se vor califica pentru înscriere în program vor primi o confirmare scrisă/telefonică și li se vor indica următorii pași pentru completarea dosarului medical. În funcție de tipul de diagnostic, pacienții trebuie să prezinte blocul de parafină (în cazul tumorilor solide) sau probă din măduva osoasă (în cazul leucemiilor) în vederea efectuării testării.
Rezultatele testării
Rezultatele testării sunt oferite în termen de 2-3 săptămâni de la recepția probei în laborator. Raportul final cuprinde profilul tumorii, recomandările de terapii țintite și studiile clinice potrivite profilului genetic al pacientului.
Pe baza rezultatelor obținute, medicul oncolog va putea să aleagă cele mai potrivite tratamente și terapii pentru fiecare copil diagnosticat cu cancer, în funcție de profilul genetic.
Mai mult decât atât, în cazul în care nu există terapii țintite pentru mutațiile identificate în urma testării, raportul cuprinde o serie de studii clinice disponibile la nivel internațional, relevante pentru fiecare pacient în parte.
Programul are și o componentă de cercetare, copiii înscriși fiind incluși într-un studiu realizat de divizia de cercetare MedLife.